Modificarea/înscrierea C.N.P. atribuit sau înscris greșit în actele de stare civilă

tel: +04-0230-522813

Modificarea/înscrierea C.N.P. atribuit sau înscris greșit în actele de stare civilă

    

Potrivit H.G. nr. 295/2021, soluționarea cazurilor de coduri numerice personale atribuite sau înscrise greșit se realizează de către Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) cu avizul Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor (S.P.C.J:E.P.).

Pot fi identificate două situații:
    1. Eroarea este constatată de structura de evidență a persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P. în activitatea specifică pe linie de evidență a persoanelor. Documentele în vederea modificării CNP-ului atribuit sau înscris greșit în actele de stare civilă pot fi depuse la serviciul public comunitar de evidența persoanelor de la domiciliul solicitantului.
    2. Eroarea este constatată de către ofițerul de stare civilă/personalul cu atribuții de stare civilă în activitatea specifică de stare civilă, din oficiu sau la cererea persoanei interesate. În acest caz, documentele în vederea modificării CNP-ului atribuit sau înscris greșit în actele de stare civilă pot fi depuse la structura de stare civilă care are în păstrare actul de naștere sau de căsătorie, după caz.

            În ambele cazuri de mai sus, în urma modificării/atribuirii Codului Numeric Personal, ofițerul de stare civilă competent va înscrie pe marginea actelor de stare civilă, după caz, mențiunea comunicată de S.P.C.J.E.P., respectiv Codului Numeric Personal corect.